(przepis znaleziony na : dorotus76)
Składniki:
- 225 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 4 łyżki wody
- 30 g miękkiego masła
- 3 duże jajka
- 50 g drobnego cukru
- 125 ml śmietany kremówki
W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.
Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia.
W kolejnej miseczce ubić kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.
Gotową masę wyłożyć do 4 - 6 małych miseczek o pojemności małych ramekinów. Nakryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz