środa, 27 lutego 2008

Mousse au Chocolat


(przepis znaleziony na : dorotus76)

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 4 łyżki wody
  • 30 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 50 g drobnego cukru
  • 125 ml śmietany kremówki
W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem.

W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.

Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia.

W kolejnej miseczce ubić kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.

Gotową masę wyłożyć do 4 - 6 małych miseczek o pojemności małych ramekinów. Nakryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny przed podaniem.


Brak komentarzy: