Składniki:
- 25 dg mięsa mielonego wołowego (ja użyłam metki tatarskiej i było trochę za chude)
- jajko
- mąka
- olej lub oliwa do smażenia
- kostka rosołowa
- 1,5 łyżki chrzanu ze słoika
- 0,5 kubka śmietany
- posiekany koperek
Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami (sól, pieprz, słodka papryka). Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące i smażyć na oliwie na rumiano. W celu zrobienia sosu zaopatrzyć się w rondelek ze szklanką wrzątku. Rozpuścić w nim około pół kostki bulionu z kurczaka (w oryginale jest cała kostka ale dla mnie za słono). Dodać chrzan i bulgotać na małym ogniu. Połączyć śmietanę z łyżką mąki tak, żeby nie było grudek, dodać trochę wywaru żeby się nie zważyło i wreszcie wlać wszystko do rondelka. Porządnie wymieszać, dorzucić pulpety wraz z całą zawartością patelni, czyli pozostałą oliwą po smażeniu. Gotować na małym ogniu jakoś 5 minut i pod koniec dorzucić koperek. Podawać z ziemniaczkami i surówką! (U mnie surówka z marchewki i jabłka z chrzanem).
1 komentarz:
wygladaja u Ciebie przepieknie. mam nadzieje,ze smakowaly! :-)
Prześlij komentarz