środa, 27 lutego 2008

Cannelloni ze szpinakiem

(znalezione na Wielkie Żarcie)

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • puszka pomidorów bez skórki
  • ser żółty lub mozzarella do posypania
  • tłuszcz do posmarowania formy
Sposób produkcji:
Rurki cannelloni krótko podgotować ,dosłownie minutkę i odsączyć. Pieczarki oczyścić , opłukać , posiekać , przesmażyć na maśle. Na osobnej patelni położyć szpinak dusić tak długo sie roztopi, dodać do pieczarek. Dusić na małym ogniu aż cały płyn wyparuje, dodać posiekany czosnek i śmietanę, przyprawić do smaku.Farszem napełnić rurki cannelloni i układać w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.




Na wierzchu ułożyć pomidory i posypać przyprawami. Posypać startym serem lub ułożyć plastry mozzarelli. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 25 minut.




2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Jutro chce zrobić takie cannelloni ze szpinakiem. Zastanawiam się tylko, który przepis lepszy, bo ciekawie wygląda jeszcze ten: http://www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/dania-glowne/zobacz/artykul/cannelloni-ze-szpinakiem/ Jak myślicie?

Anonimowy pisze...

ciężko powiedzieć, ale to tutaj apetyczniej wygląda ;)